Monday, February 13, 2012

GRAMMY 2012


Gremi e vrv na edna kalendarska muzi~ka godina. Priznanie nad priznania i site ostanati ( a gi ima poprili~no ) se zabavni {ou programi re~isi ( ajde da ne preteruvam ) od tipot na Zlatna buba mara ( veke se brojat tie koi ne dobile a ne onie koi dobile nagradi ). Sistemot na odbir i proglasuvawe na najdobrite ( zna~i ne najpopularnite i najtira`nite, iako toa znae ponekoga{ sovr{eno da se poklopi) sli~en na onoj pri izborot za Oskar e demokratski re~isi do sovr{enstvo  realiziran.Re~isi, {to zna~i deka ponekoga{ nelogi~nostite kako odraz na na{ite li~ni vkusovi i stavovi ako ne se poklopile so takvite na lu|eto od amerikanskata muzi~ka akademija, ne se ne{ta koi go otslikuvaat na{eto neznaewe ili subjektivizam, tuku i vistinskata nasoka kon koja ne vodela realnosta vo tekot na godinata, vkusot na milioni, a re{enieto e na poedinci ( kolku i da se brojni ). No odbranite se sudii, nie samo nabquduva~i i kako i na sekoj natprevar go imame pravoto da vikame Uaaa, no i da ja prifatime nivnata odluka. Koga pred nekoja godina ( 2003) sitnata Norah Jones be{e premala da gi ponese mnogubrojnite Gremi statuetki ( 5 ), no dovolno golema za da gi osvoi, be{e atipi~en (vo odnos na {irokata publika) pobednik. No toa poka`a kolku e Gremi poinakva manifestacija od tipot na naprimer MTV, a takvite striktni opredelbi za kvalitet kako imperativ, sakale ili ne, gi prifa}aat i ostanatite. Ovaa godina, Gremi kako sve~enost vo slava na najdobrite kon koi se vperenite site svetla na javnosta, be{e pod zgasnatite reflektori ~ij sjaj go zatemni tragi~nata smrt na pea~kata diva Whitney Houston, vo o~i na samata manifestacija. Na toj na~in i radosta na dobitnicite be{e potemneta od nastanot koj go amortizira{e efektot na  radosta na slavodobitnicite, no i na nekoj na~in, nejzinata smrt ~ija ekskluzivnost ( ne zemajte go zborot vo bukvalno zna~ewe) be{e podelena so so eksluzivnosta na pobednicite i pobedite.
Istorijata e tuka za da se pravat sporedbi, no razvojot na tehnologijata vo ova moderno vreme e neprimerno sporedliv so takvoto vo devedesetite, a u{te pomaku so, naprimer sedumdesetite. Ottamu i nekoi globalno, planetarni poimi koi ~ovekot kako egzemplari na sopstvenite ostvaruvawa kako prepoznatlivi, bi gi odnel na nekoj drug ( fizi~ki ) svet kako Beatles, Elvis Presley ili Frank Sinatra, ne mo`at da se sporeduvaat so Beyonce, naprimer. No sekoe vreme ima svoja slika koe ja oblikuva, doteruva, ili nabrgu ja napu{ta - barajki nova. Zatoa Gremi e slika na vremeto, od kvalitetnite parametri na istoto.
Dokolku ovaa godina Adele ne gi osvoe{e nagradite vo vrvnite kategorii, svetot so pravo }e se posomneva{e vo objektivnosta na onie desetina iljadi ~lenovi na NARAS i nivnata sposobnost za realno rasuduvawe.Se drugo osven ovoj rezultat }e be{e obezvrednuvawe na Gremi kako vrvna manifestacija ( kako pred desetina godina doma{nite 12 veli~estveni koga vo kategorijata Pea~ na godinata pobedi \oko \or~ev a me|u nominiranite be{e.. .. To{e Proevski!). Ako nekoj nanazad niz godini sosema zaslu`eno gi osvoi nagradite vo trite najpresti`ni kategorii ( Album na godinata, Singl na godinata, Snimka na godinata ), toga{ e toa Adele. Dominira{e celata godina, soboruvajki rekord po rekord, bez skandali, bez nametnuvawe na li~nosta, sopstveniot ego trip, skromno i dostoinstveno, nosejki se so sozdadenata situacija koja mnogu estradni lu|e gi ostavila od drugata strana na crvenata linija. Zatoa site nominirani gubitnici vo kategoriite kade {to taa pobedila ( {est so {to e izedna~en rekordot na Beyounce od 2010), se vpro~em pobednici, vo ionaka ve}e odnapred poznataiot ishod na bitkata.
Pove}e interesni parametri so godini imperativni za Gremi, potvrdeni se i ovaa godina. Eden od takvite e i popularnosta koja i za Gremi e neprebegliv argument, no ne i presuden. Naprimer, vo kategorijata Najdobra pop izvedba na duo ili grupa, vo koja edna od najpopularnite pesni za 2011-ta Moves Like Jagger so Maroon 5 & Christina Aguilera, zagubi od Tony Bennett & Amy Winehouse, za izvedbata na Body and Soul. Ostavete go nastrana efektot od zagubata na Amy Winehouse, no faktot e toj koj e najsilniot argument: najmo}nata duo izvedba na godinata na edna nekomercijalna pesna ( vo sporedba so Moves like Jagger) na eden legendaren kroner kako Tony Bennett i edna pea~ka - Amy Winehouse, koja go ima{e svetot na dlanka, no istata ja svrte..i ja mina..crvenata linija.Doa|aat i drugi manifestacii i re~isi sum siguren ( daj Bo`e da gre{am ) deka ovaa sostojba nema da se povtori i kaj niv.Tokmu zatoa Gremi e nad site ostanati. No, ne deka nema nelogi~nosti, koi gi spomnav. Naprimer vo kategorijata Najdobra dens simka i Najdobar dens / elektronski album, sekoj koj se zanimava so toj trend }e vi ka`e deka lu|eto od NARAS zgre{ile ( pred se vo naveduvaweto na kandidatite vo doti~nite kategorii, a potoa vo nominaciite, re~isi istovetni vo dvete kategorii - Deadmau5 & Greta Svabo Bech, Duck Sauce, David Guetta & Avicii, Robyn, Swedish House Mafia), pobeduvaat ( i vo dvete ) - Skrillex so Scary Monsters and Nice Sprites! Vo rok kategoriite, edni od gubitnicite se Coldplay, no najgolemi dobitnici se Foo fighters so ~etiri Gremi statuetki za nosewe doma. Gubitni~ka e Lady Gaga koja e sepak presre}na bidejki Adele sigurno godinava nema da ima album a toa e {ansa za Gaga i ostanatite da dojdat do statuetkata. Dobitnik e grupata Bon Iver so dve zagubeni nominacii ( vo konkurencija so Adele) i dve pobedi vo kategorii (edna od~etirite najzna~ajni ) Debitant na godinata i Najdobar alternativen album. Ritam i bluz kategorijata ne ponudi nekoja bogznae kakva konkurencija koja bi predizvikuvala o~ekuvana borba, no neizvesnost i iznenaduvawa ( zavisno na koja strana vi bile simpatiite ) - DA! Corinne Bailey Rae, Cee Lo Green & Melanie Fiona ( dva pati ) Chris Brown, Vo edno od glavnite poliwa ( taka po{iroko se ozna~uvaat kategoriite ), klasi~nata amerikanska disciplina - kantri,
Ne{tata kako tamu da se odvivaat po inercija. Najdobra izvedba i Najdobra pesna ima Taylor Swift, taa za sre}a ne mo`e da bide i grupa pa nagradata vo taa kategorija ja nosat Civil Wars, Najdobriot album e za Lady Antebellum. I potoa se redat kategorii ( kolku i da se obiduvaat vo Gremi da gi namalat ) gi ima seu{te mnogu - 78! ( gi ima{e i preku sto). Kako i da e, zavr{i trkata koja sekoga{ u{te pred startot e vozbudliva.Taa vozbuda godinava ne ni ja ovozmo`i nitu edna od makedonskite televizii ( poevtini se turskite serii a koja doma}inka porado bi gledala nekoja tamu Adele vo odnos na Veli~estveniot?), pa koj ima Drimboks, ima i mo`nost za poinakvo do`ivuvawe. Gremi mina ( vo senkata na smrtta na Whitney Houston ), efektite od pobedite za dobitnicite kako i voobi~aeno niz godinite nanazad, }e bidat pozitvni za tira`nosta na nivnite ostvaruvawa. No i ovaa godina, ostana gor~inata na soznanieto: xabe trkata, ako na kraj nikoj ne ti go zabele`i rezultatot, ili toa go pravi nekoj so takvi nevalidni vrednosti, {to nikoj i ne im veruva, nitu gi interesira. Odamna e vreme za pronao|awe na dopolna na zamenata za nekoga{nite 12 Veli~estveni! Inaku i natamu neoficielno me|usebno }e si laskame:Ti mene vikajme vojvodo, jas tebe serdaru!
I u{te ne{to. Od 1975 , kako PRV na ovoj prostor, pa se do 2011 Disko selektor na krajot na sekoja godina, prave{e pregled na najzna~ajnite nominirani, i vo fevruari na slednata, pregled na dobitnicite i osvrt na Gremi manifestacijata. Se menuvale, sekakvi lu|e vo uloga na Glaven urednik na Radio 2, nekoi so klasi~na administrativna uloga, nekoi so `elba da razdvi`at i promenat ne{ta, a nekoi da ja ispolzuvaat funkcijata vo li~na polza. Takvite, kako ovoj posledniov, {tetejki im na ostvarenite vrednosti, posle 37 godini bez pri~ina i najava ( a osobeno obrazlo`enie ) i go promeni decenijskiot termin, ja skusi emisijata na eden ~as, so {to onevozmo`i bilo kakvi poseriozni sodr`inski zafati. Ottamu i prv pat od 1975 vo emisijata koja decenijski be{e edinstveniot prostor so prezentacija, analiza, profesionalen odnos kon edna sodr`ina vo makedonskiot radiodifuzen prostor, gi nema{e Gremi.Tipi~no makedonska bolest.


No comments:

Post a Comment