Monday, January 2, 2012

ТИРАЖНОСТА ВО 2011


Koj na drug dupka mu kopa, koga toga{, samiot vo nea pa|a!
Napredokot ne mo`e da se spre~i! A i ne treba.. I ne smee! Ama, nekoi ne{ta ne smeat da se izbrzuvaat. Koga vinilot, re~isi vo eden nalet kon krajot na osumdesetite, po re~isi poluvekovna audio dominacija, kompakt diskot go zbri{a, ( se razbira so vina na diskografskata industrija a ne tehnolo{kiot napredok), site bea podgotveni da viknat: Kralot e mrtov, dolgo da `ivee noviot kral! Ama,.. noviot kral od`ivea nepolni dve decenii. I nego bezmilosno go uriva ( no vo ovoj  slu~aj ) tehnolo{kiot napredok a ne nekoja fizi~ka zamena za nosa~ot na zvukot. Spored podatocite koi denovive gi objavi BPI ( zdru`enieto na britanskata diskografska industrija) godinata 2011 povtorno bila dobra za digitalnite varijanti na singl i albumski kategorii, no poka`uva natamo{en pad na tira`nosta na istovetnite izdania vo fizi~ka, audio forma! Taka kombiniranata tira`nost na audio i digitalna varijanta na albumskiot format od 113.2 milioni primeroci poka`uva pad od 5,6% vo odnos na 2010 godina. Digitalnata tira`nost na albumite i natamu e vo porast, vo odnos na minatata godina za 26,6% dodeka fizi~kata, odnosno audio varijanta ( ili kompakt disk ) i natamu e vo pad vo 2011-ta za 12,6%. No i pokraj toa kompaktot ostanuva dominantna forma za kupuva~ite na albumi vo Velika Britanija so 76.1% od sevkupnata tira`nost vo sporedba so 23,5% za digitalniot format i nezna~ajnite, re~isi kolekcionerski primeroci na vinilnite izdania na koi otpa|aat 0,3%.
Digitalnata albumska forma, odnosno daunlodiranata i natamu raste, minatata 2011-ta so 15 albumi so nad 100.000 prodadeni primeroci najmalku, sekoj.
Proda`bata na vinilnite, odnosno klasi~nite long plejki iaku seu{te so nezna~itelni brojki i natamu e vo porast, re~isi za edna tretina pove}e od prethodnata godina, so 43,7% porast so 337.000 primeroci vkupno {to e najvisoka brojka od 2005 koga e zapren padot na vinilnata tira`nost.
No zatoa pak proda`bata na singlovi ve}e ~etvrta godina posledovatelno go nadminuva prethodniot rekord. Vkupniot tira` na singlovi vo 2011-ta e vo porast za 10 % so 177,9 milioni primeroci, no od koi 99,3% se vo digitalna forma a samo 1, 1 milion primeroci vo kompakt, odnosno fizi~ka ili audio varijanta {to e samo 0,6% od vkupniot tira`. Interesno e i toa {to site od dvaesete najtira`ni singlovi se prodadeni vo najmalku po polovina milion primeroci. Spored poslednite podatoci samo vo poslednata nedela na 2010 bile daunlodirani eden milion albumi i 5,7 milioni singlovi, {to e rekordna proda`ba. Kako sporedba: proverete kolku stranski investicii se vlo`eni vo 2011 vo Makedonija, a potoa pomno`ete ja ovaa brojka prodadeni singlovi samo vo poslednata nedela od godinata po edna funta (iako e ne{to poniska cenata ), i ve}e se kreva kosata na glavata. A da ne zboruvam za pogolemite brojki!
No i pokraj vakvite brojki Xef Tejt izvr{niot direktor na BPI ja kritikuva angliskata vlada zaradi nevoveduvawe na zakonot protiv piraterijata so {to diskografskiot pazar vo Anglija koj be{e najmo}niot vo Evropa sega e zad Germanija, predviduvajki natamo{en pad na finansijskite rezultati {to }e rezultira so natamo{ne zatvorawe na proda`ni i rabotni mesta.  Kolku dvoli~ni izjavi na lu|e od najviskite pozicii na angliskata diskografska industrija. Stravuvawata za vlo{uvawe na finansijskite rezultati se odnesuvaat na fizi~kite nosa~i na zvuk, zna~i kompakt diskovite, dodeka digitalnite se vo postojan porast. Pri toa takvite kako ovoj Tejt odbegnuvaat da ka`at deka digitalnoto proizvodstvo NEMA AMA BA[ nikakvi proizvodni tro{oci. I deka duri im odi vo prilog namaluvaweto na tira`nosta na audio nosa~ite na zvuk. Zatoa {to porano pri proizvodstvoto na vinilnite singlovi naprimer ( po cena od 1.99 funti), moralo da bide na vinilno par~e ma{inski izre`an signalot, da bide otpe~ateno DVOSTRANO etiketata za na sredina na singlot so logoto na diskografskata ku}a, naslovot na pesnata ( avtorite ) i imeto na izveduva~ot, i na krajot, naj~esto kartonska obvivka so kolorna  predna i zadna strana. Sega, se pravi generalno eden urnek so centralnata etiketa na diskot i nadvore{nata obvivka ( so prednata i zadnata strana ), i toa se stava pri daunlodiraweto pri {to se se odviva po principot: Napravi sam: plati, simni go singlot ( ili albumot ) so se obvivkata i etiketata, kupi si prazen disk, izre`i go doma, zalepi ja etiketata, kupi si plasti~na opakovka, vmetni ja predno zadnata strana - i go ima{ singlot ( ili albumot). Se pravi{ TI a tie kukumav~at zaradi piraterija. A, da! Cenata se dvi`i ( zavisno od aktuelnosta na singlot ) od 75 do 99 peni. Ni orale ni kopale, re~isi nikakvi tro{oci, i piraterijata im e vinovna {to namesto DVESTE, prodale STO milioni singlovi! Znaejki gi siot aramijski sistem na diskografskata industrija ( koi vo nebroeni primeri e polo{ od na{iot ZAMP zaradi koj od prvi januari i ne gledame eden kup stranski televizii, HRT naprimer ), jas koj na istata i ostaviv nebroeni iljadnici evra ( marki li, dolari, franci ), sum za piraterijata. Ako ve}e padna berlinskiot yid, so plata koja e pomala pred toj da padne, imam demokratsko pravo ednovremeno i so bilo koj drug vo svetot da gi delam kulturnite dobra! Da, ama toj i natamu me tretira kako vtoroklasen `itel zaradi mojata bedna mese~na zarabotuva~ka so koja ne mo`am istite da gi gledam duri i ka~en na nekoe drvo, nadvor od arenata. A saka, istoveten praven tretman, tretirajki me kako ograbuva~, a toj ograbeniot.Taka isto go gledale i bogatite Robin Hud, kako ograbuva~, ama i Robin Hud i dru`bata gi gledala niv kako - ograbuva~i!
Tira`nosta vo 2011-ta kako povod za frustraciite na eden kvazi evropjanin, na koj mu ja ostavaat otvorenata demokratska mo`nost - cel `ivot da posakuva da se narekuva taka. A da bide? E, za toa ve}e mora da ispolnite drugi demokratski kriteriumi. Naprimer da odite na trepki...

2011-ta niz konkretni brojki:

ALBUMI
VKUPNO
2010 - 119.9 milioni
2011 - 113.2 milioni ( - 5,6%)

KOMPAKT DISKOVI
2010 - 98,5 milioni
2011 - 86,2 milioni ( - 12,6% )

DIGITALNI ALBUMI
2010 - 21 milion
2011 - 26,6 milioni ( + 23,5%)

SINGLOVI
VKUPNO
2010 - 161,8 milioni
2011 - 175,1 milion ( +10,4%)

KOMPAKT DISKOVI
2010 - 1,9 milioni
2011 - 1,1 milion ( - 40,5%)

DIGITALNI SINGLOVI
2010 - 158,6 milioni
2011 - 175,1 milion ( +10,4%)

No comments:

Post a Comment