Wednesday, June 29, 2011

37 ГОДИНИ ДИСКО СЕЛЕКТОР


Spored onaa narodnata : zrno po zrno poga~a, sobirajki gi i pravejki ja, i ne ste svesni za vremeto minato, ~uvstvuvajki go samo sega{noto, imajki sekoga{ eden imperativ ( dokolku dr`ite do sebe i misleweto na onie na koi poga~ta im e nameneta), da bide kvalitetna bez ogled na te{kotiite vo sobiraweto na zrnata, podgotovkata, pe~eweto, makite i sopkite od pustata qubomora na onie pomalku talentiranite koi od maka {to ne umeat, Vi go obezvrednuvaat vlo`eniot trud i poka`anoto umeewe, vo podgotovkata. I poslu`uvaweto na poga~ata, odnosot kon onie na koi im e nameneta, i blagodarnosta za nivnata doverba vo Va{iot trud i umeewe. I ako toj proces trae so godini, a Va{ata trpeza e postojano polna so novi konzumenti koi za kvalitetnoto poslu`uvawe slu{nale od drugi, mnogu povozrasni od sebe konzumenti na istoto, kolku i da ja kriete, ne mo`ete da ja skriete nasmevkata na zadovolstvo.

I ne ja krijam. Trieset I osum godini niz makedonskiot eter oddeknuva xinglot DISKO SELEKTOR ( so glasot na Bojan~o Ristovski ). I glasot na mojata malenkost Dragan B.Kosti}, najdolgove~niot radio voditel vo istorijata na ovaa mala, no ubava zemja.

Sive ovie decenii se menuvale dobri, lo{i, u{te polo{i lu|e i profesionalci na ~eloto na ovaa institucija zamislena kako hram na kulturata, pred se muzi~ka, doma{na I svetska kako del od nacionalnata institucija MAKEDONSKO RADIO a pod razli~ni imiwa, od inicijalnoto Radio Skopje - Vtora programa, preku Kanal 2000, Radio Herc, do sega{noto Radio 2. Nekoi od takvite gi razbirale ne{tata, nekoi ne, a nekoi se pravele deka gi razbiraat. No retko ~ie od nivnite imiwa se pameti denes kako imeto na Disko selektor. Retko {to zeaedni~ki pove}e generacii pomnat tolku nekoj simbol na svoeto vreme kako Disko selektor.

Mu sozdavale mnogu nepravdi ( pa duri i lu|e koi bukvalno se {koluvale preku nego ), ne znam od koi pri~ini, namesto da go podr`uvaat kako najprepoznatliv radio brend, poedinci koi vo daden mig ja imale vlasta se postavuvale vo uloga na revolverist koj postojano go predizvikuva Vajat Erp za da mu doka`e - koj e pobrziot. A prikaznata sekoga{ zavr{uvala isto: tie na smetot na zaboravot, a toj (za `al ) ~ekal novi predizvikuva~i. No, za sre}a, sekoga{ gi nadminuval skromnite umovi, gi nadrasnuval problemite.. i gi lekuval ranite. Poslednata, ovaa 2011-ta, namesto da stane programa vo programa, bez najava promenet i skusen termin i toa od ~ovek komu Disko selektor direktno mu pretstavuval urnek i pri~ina da se vpu{ti vo radio profesijata. No rekov, predizvikuva~ite zavr{uvaat na smetot na zaboravot a Disko selektor i natamu se obiduva da turka do podobri vremiwa, sekoga{ imajki ja na um prikaznata za poga~ata i zadovolstvoto na konzumentite na istata, kolku i da gi ima. Ne e poznat to~niot broj na emituvani emisii, nitu ~asovi na programata, ( pred se zaradi ne vodewe evidencija na slu`bi za toa sozdadeni ). Okolu trieset pati i bil menuvan terminot, no od 1975 do ovaa 2011-ta, sekoga{ bila vo dvo~asoven termin, samo na po~etokot i sega vo {eeset minutno vreme traewe. Kako gosti niz godinite, koga toa bilo trend i zna~aen del na radio sodr`inite, gostuvale najpoznatite jugoslovenski izveduva~i i site klu~ni imiwa na makedonskiot rok. Ako vo prosek bile pretstavuvani po desetina albumi vo emisija, brojkata na takvite vo zbirnoto saldo e impresivna: okolu dvaesetina iljadi! I toa od sekoj mo`en trend koj mo`e da Vi padne na um!Toga{ e sosema jasno zo{to taa so decenii igra klu~na uloga ( koja mo`ela da bide i pozna~ajna dokolku poedinci i instituciite ja svatile) kaj generacii konzumenti.

Disko selektor e kniga za sebe. Vremeto te~elo kraj nego, toj go registriral na napolno istoveten na~in so decenii, ne menuvajki se, no menuvajki drugi, vo pozitivna nasoka, upatuvajki gi vo vistinskiot smer!Svojata 40 godi{nina }e ja odbele`i 2014-ta! So `elba na toj nastan da prisustvuvaat barem polovina generacii od negovoto opstojuvawe. Samo dobro zdravje, za koe sepak sekoj poedine~no treba da se pogri`i. A za izborot, sodr`inite, kvalitetot, ne gri`ete se: Disko selektor }e umee da go napravi toa, kako i sive ovie godini nanazad.

Zatoa, ~estit Ti roden den Disko selektor.Ne si rod nikomu, no, del si od `ivotite ( ili barem mal del od niv ) na mnogumina.

A za toa vredi da se opstoi.

No comments:

Post a Comment